De eerste week als au pair
Blijf op de hoogte en volg Jamie
24 Maart 2010 | Spanje, Berango
De eerste week als au pair
Zoals de meesten van jullie weten ben ik hier in Spanje als au pair bij de Familie Friso in Berango. Erich, Almudena, Sofia en Tomas. Friso…dat klinkt niet echt Spaans wel? Klopt! Papa Friso komt namelijk uit Nederland en ik praat dan ook Nederlands met de kinderen. Ze begrijpen nog niet alles en praten Spaans terug maar dat komt wel.
De eerste week ben ik gelijk goed begonnen. Dat wil zeggen…normaal heb ik de ochtend vrij maar Tomas (de jongste van bijna 2) was ziek. Het arme kind kon niks binnenhouden. Maiju (de vorige au pair die hier een jaar geweest is) was er deze week ook om me van alles te leren dus we deden veel met z’n tweeën. Zo hadden de kinderen ook tijd om te wennen aan het feit dat er een nieuwe au pair kwam. In januari ben ik al een paar dagen bij de familie geweest dus ze kenden mij al en ik hun. Dat is heel anders aankomen dan dat we elkaar helemaal niet zouden kennen. Dus het wende al allemaal vrij snel. Behalve de etenstijden, haha. Ze eten hier ‘s middags warm rond 2 uur en ‘s avonds ook warm maar pas om 8 uur of later. Maar met om 12 uur een boterham en om 18 uur fruit gaat het goed.
Dit weekend zijn we met de familie en een vriendin van Almudena met haar 2 kinderen naar een Casa Rural (Landhuis) geweest bij het dorpje Santillana de Mar. (Op de kaart iets links van Santander). Ze zeggen dat het een van de mooiste dorpjes is hier in Spanje en dat geloof ik graag. Een klein dorpje met smalle straatjes en huizen gebouwd in een koloniaalachtige stijl. Als je er ’s avonds rondloopt ga je heel wat jaartjes terug in de tijd. Het is vrij toeristisch met veel winkeltjes waarin je allerlei lokale producten kunt kopen. Ik moest gelijk denken aan hoe ik in Ecuador heel wat toeristische dingen heb gedaan, met m’n fotocamera in de aanslag. Ook de omgeving heeft gek genoeg veel weg van de Ecuadoriaanse Andes. Zeer groene heuvels met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen aan de ene kant en aan de andere kant de zee (ok die zie je niet vanaf de Andes haha). Ook nog een middagje aan zee geweest die er prachtig uitzag met hoge golven en rotspartijen. De kinderen hebben zich ook super vermaakt in de tuin en in het huis al kleurend en spelletjes spelend. Zondag gingen we weer naar huis en werd ik gelukkig niet ziek in de auto, zoals op de heenweg.
Vandaag is Maiju naar Finland vertrokken en begint voor mij het echte werk. Tomas is weer beter dus gisterochtend ben ik naar het strand gewandeld (half uurtje) en lekker uitgewaaid. En vandaag heb ik een proefles Spaans gedaan in Lamiako, een kwartiertje met de metro van Berango. De lessen zijn ‘s morgens van half tien tot half twaalf, van maandag t/m donderdag. 4 dagen is best veel maar van de andere kant kost het me maar 15 euro voor een heel jaar. Als je naar een officiële talenschool gaat kost het zeg maar 70 euro per maand en dit is een cursus via de overheid. Het gaat me niet om een diploma Spaans maar meer om het Spaans praten in een groep en zo andere mensen leren kennen. Ik heb al een paar au pairs leren kennen uit Duitsland en met Maiju ben ik een paar keer meegegaan naar haar vrienden.
Van t weekend ben ik van plan om Bilbao te gaan verkennen als t n beetje lekker weer is natuurlijk. Het weer is hier trouwens prima. Geen strakblauwe lucht maar wel rond de 20 graden. Goed te doen dus! Hopelijk binnenkort strandweer. Ik heb een paar foto’s geplaatst maar de foto’s van t weekend laten even op zich wachten want ik kan de batterij niet opladen. Stekker-past-niet-probleem. Thnx voor de berichtjes op hyves en ik heb hier gewoon m’n laptop bij dus voor iedereen die wil: skypen, mailen, hyven, t kan allemaal. Mijn adres en telefoonnummer hier in Spanje zijn:
Jamie Gunsing (bij familie Friso)
Calle Lauzarra 4, 2A
48640 Berango, Bizcaia
España
Huistelefoon: 0034 94 6681 366
Mobiel: 0034 635 088914
Heel veel groetjes uit Spanje!
Jamie Gunsing (bij familie Friso)
Calle Lauzarra 4, 2A
48640 Berango, Bizcaia
España
Huistelefoon: 0034 94 6681 366
Mobiel: 0034 635 088914
Heel veel groetjes uit Spanje!
24 Maart 2010 - 15:16
Maaike:
He Jamie!
Wat leuk dat je je eerste reisverslag er op hebt gezet! Fijn dat het goed gaat daar in het mooie Spanje!
Leuk dat je nu ook weer lessen Spaans aan het volgen bent, je leert er inderdaad weer nog meer mensen door kennen.
Ben je ook al wezen stappen ofzo?
Zijn de kindjes een beetje lief voor je?
We skypen binnenkort een keertje!
Liefs Maaike
p.s.: ik zie nog geen foto's of ben ik nu te snel? -
24 Maart 2010 - 15:18
Martine:
heey Jamie!
Leuk om te lezen hoe het daar gaat... Aangezien je je laptop bij hebt verwacht ik regelmatig een nieuw verslag ;) dan zal ik je belevenissen daar eens volgen! :) Fijn dat het allemaal goed gaat... Tot snel (via mail/hyves etc dan...)
Groetjes Martine! -
24 Maart 2010 - 15:38
Marielle:
Heej James
Leuk om weer je eerste verslagen te lezen. Het klinkt in ieder geval prima..hier is het vandaag ook voor het eerst 20 graden:):)
Laatst was ik te laat met skypen, maar we proberen het snel weer.
Kus Miepke -
24 Maart 2010 - 16:28
Marrit:
Hey meis!
Zo te lezen een goede start! Maar een goed begin is het halve werk nietwaar?
Ondanks het feit dat de lente hier in Ned eindelijk is aangebroken, klinkt die 20 graden en uitwaaien op het strand heerlijk! Geniet ervan!
Heel veel succes met de kinderen, maar dat 'echte werk' als au pair komt helemaal goed!
Liefs Marrit
P.S. Ik heb mn skype voor je aanstaan :) -
24 Maart 2010 - 19:54
Stefanie:
Hey!!
Wat een schattige foto! als ie net zo lief is als ie eruit ziet gaat het helemaal goed komen ;) Fijn dat het allemaal goed gaat daar! spreek je snel!
groetjes steef en ook van dave! -
27 Maart 2010 - 11:29
Johan:
Hi Jamie,
Leuk je eerste verslag weer te lezen en de eerste foto's te zien uit de omgeveing van Berango.
Ik kon vandaag pas je site lezen, want ik had geen goede internet verbinding in het hotel in duitsland, maar nog bedankt voor je sms van de week. De vriend van Stephanie was ook nog op de beurs met Robbert Jan uit kerkdriel en nog 4 andere. Dus even gezellig koffie gedronken en bijgepraat.
OK! het is weer zaterdag, en zoals je weet bezig met de tuin gaan we daar weer iets aan doen. Zo gauw weer in de opbouw zullen we wat foto's sturen.
Fijn weekend! en we horen gauw hoe het verder gaat. Succes met de spaanse cursus en geniet van de strandwandelingen.
Doei Pap. -
28 Maart 2010 - 14:36
Catherine:
Hey Jamie, wat leuk weer om je verhalen te lezen. Ik had van de week je moeder aan de telefoon en die zei al dat je was vertrokken. Ik wist dat het ergens in maart was... Wij vanuit Velp hopen dat het je allemaal heel goed zal bevallen en je weer leuke (en niet TE spannende) dingen zal beleven. Groeten, Esmee, Taco en Catherine -
05 April 2010 - 12:17
Brit:
hey meis!
Zat me net te bedenken dat ik nog helemaal niet gereageerd had op je eerste reisverslag.. schandalig, ik weet t haha!
Fijn en leuk om te lezen dat het allemaal goed gaat en het naar je zin hebt.
Mis je wel hoor :(
Veel plezier en we spreken elkaar!
kus brit